HomeCiekawePikle na zimę

Pikle na zimę

Stoiska na targach oraz półki w warzywniakach przepełnione są pięknymi, tanimi, świeżymi warzywami oraz owocami. Prawie wszystkie można ukisić czy zamarynować. Kiszonki uodparniają układ trawienny, a pikle dostarczają radości podniebieniu. Jednak najważniejszą ich cechą jest to, że smakują praktycznie każdemu.

PRZETWORY


Dawniej robienie przetworów zazwyczaj kojarzone było z czynnościami osób starszych, ale obecnie własne przetwory przygotowują osoby młodsze a nawet młode matki, chcąc zachować dla dzieci wartościowe witaminy.

Szukając idealne owoce oraz warzywa na przetwory, wybiera się je na podstawie zapachu. Jest to z pewnością najlepsza opcja wyboru warzywa, bowiem wygląd owocu to jedno, ale mocniej liczy się zapach, po którym można poznać czy dane warzywo czy owoce nie są zepsute. Warto na miejscowym targu znaleźć swojego ulubionego dostawce, który będzie miał jedynie sprawdzone i dobre warzywa i owoce. Najlepiej taki zakup wziąć od dostawcy, którego można zapytać o kupowane warzywa lub owoce. Kiedy już je się kupuje, lepiej wybrać takie niekształtne, lecz ładniej pachnące, bowiem będą z pewnością miały więcej wartości odżywczych. Najczęściej przerabia je na pikle- ogóreczki czy podgrzybki marynowane w occie, choć oczywiście wiadomo, że są mniej zdrowe od tych kiszonych własnoręcznie.

MNIEJ ZDROWO


Ocet, czyli podstawa w piklach i to, co w nich najważniejsze, nie jest zbyt zdrowy, jednak czasami warto skusić się na coś niezdrowego, ponieważ żyje się raz, a pikle są z pewnością lepsze dla organizmu ludzkiego, niż burger czy frytki ociekające tłuszczem z fastfoodu.

Tak samo popularnym, jednakże mniej zdrowym sposobem na przetwarzanie warzyw oraz owoców jest ich marynowanie. Bardzo znane i lubiane są między innymi podgrzybki marynowane w occie. Ich głównym konserwantem (i co za tym idzie niestety wrogiem układu pokarmowego człowieka) jest ocet. Oczywiście ie szkodzi on, jeżeli zje się marynatę w towarzystwie innych produktów. Kiedy używa się pikli na przykład do sałatki jarzynowej, to wszystkie pozostałe warzywa są dla ludzi zasadowe i skutecznie będą neutralizowały kwasowe działanie octu. Natomiast jedzenie izolowane marynat działa niekorzystnie na przykład na śluzówkę przewodu pokarmowego, a w szczególności żołądka. Dlatego osobom, którzy mają różne choroby czynnościowe górnego odcinka przewodu, w tym także chorobą refluksową, nie poleca się takich produktów. Przestrzegają przed tym wszyscy specjaliści i lekarze.

Podgrzybki marynowane kupisz na sklep.vitapol.pl

FOLLOW US ON:
Dom marzeń
Dlaczego warto skorz