HomeBiznesWitryny chłodnicze i ich podstawowe funkcje

Witryny chłodnicze i ich podstawowe funkcje

Witryny chłodnicze już od dawna używane są w sklepach spożywczych, lokalach gastronomicznych i w przemyśle. Te nowoczesne i bardzo wytrzymałe urządzenia stanowią podstawę działalności bardzo wielu restauracji, barów czy bufetów – warto przyjrzeć im się nieco bliżej przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie nowego sprzętu.

Czym dokładnie są witryny chłodnicze?

Witryny chłodnicze to specjalistyczne urządzenia, których głównym zadaniem jest obniżanie oraz utrzymywanie niskiej temperatury. Właśnie dzięki tym podstawowym funkcjom przechowywane w witrynach produkty nie tylko nie psują się zbyt często, ale przede wszystkim zachowują świeżość przez bardzo długi czas.

W witrynach chłodniczych można przechowywać bardzo różne produkty – począwszy od wędlin i mięs, poprzez nabiał, a na ciastach, tortach i napojach skończywszy. Liczy się doskonała prezencja, która zachęci klienta do zakupienia danego produktu.

Dostępne rodzaje agregatów oraz poziom emisji hałasu

Witryny mogą korzystać z dwóch rodzajów agregatów: wewnętrznego oraz zewnętrznego. Agregat wewnętrzny jest wbudowany w urządzenie i wymaga podłączenia do gniazdka, aby móc dobrze funkcjonować. Z kolei agregat zewnętrzny znajduje się najczęściej w oddzielnym pomieszczeniu. Tego typu rozwiązania wykorzystywane są najczęściej w przypadku dwóch różnych powierzchni handlowych oraz znacznej ilości towarów.

Przed wybraniem odpowiedniej dla swojego lokalu lady chłodniczej należy zwrócić uwagę na poziom hałasu, jaki generowany jest przez dane urządzenie. Podobnie jak w przypadku lodówek, zbyt głośno pracujące witryny mogą nie tylko irytować wchodzących do lokalu klientów, ale również przeszkadzać w pracy osobom w gastronomii zatrudnionym.

Rozmiar i pojemność jako istotne kryteria wyboru odpowiedniej witryny

Podczas wyboru witryny należy zwrócić szczególną uwagę na rozmiar chłodziarki. Musi się one zmieścić do wydzielonego przez właściciela miejsca, dlatego nie należy na początku wybierać zbyt dużych urządzeń. W ofercie różnych firm dostępne są nowoczesne witryny modułowe, które można z biegiem czasu i powiększeniem asortymentu swobodnie rozbudowywać.

Kolejnym, powiązanym z rozmiarem kryterium jest pojemność danej witryny. Parametr ten musi zostać indywidualnie dopasowany do potrzeb klienta, ale również do rodzaju oraz ilości przechowywanych produktów.

Artykuł powstał w oparciu o materiały znalezione na Gastrosilesia.pl

Chętnie wykorzystyw
Co zrobić, by skute
zobacz więcej live url zobacz więcej