Wybór garnków gastronomicznych – poradnik

Decydując się na skompletowanie garnków gastronomicznych niezbędnych do prowadzenia lokalu, musimy mieć na uwadze kilka względów, które pozwolą nam dokonać odpowiedniego wyboru. Zestaw naczyń powinien posiadać odpowiednie cechy, aby praca w kuchni była sprawna. Dobrej jakości garnki posłużą nam na lata, dzięki czemu nie będziemy musieli ich wymieniać na nowsze modele.

Uniwersalne cechy garnków do gastronomii

Bez względu na tworzywo z jakiego garnki są wykonane, powinny one posiadać określone cechy, które warunkują ich wygodne użycie w kuchni. To, co wyróżnia tego typu naczynia, to przede wszystkim duże wymiary, które pozwalają na przygotowanie wielu porcji danej potrawy naraz. Garnki powinna cechować również odporność na działanie rdzy i wysokich temperatur.

Spora masywność zmniejsza możliwość strącenia garnka z kuchenki – dlatego powinny one mieć odpowiednią wagę. Czynnikiem decydującym o wyborze danego kompletu naczyń powinno być również to, z jakiej kuchenki korzystamy. Jeżeli jest to model indukcyjny, to korzystanie z niektórych garnków wykonanych z ceramiki jest wysoce niepolecane.

Do wyboru posiadamy komplety garnków gastronomicznych wykonanych z takich tworzyw jak stal nierdzewna, szkło, glina, ceramika oraz żeliwo. Każde z tych rozwiązań w dużej mierze warunkuje pracę w kuchni, dlatego przed zakupem danego zestawu warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych tworzyw.

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna zdobywa sobie uznanie w coraz większej ilości lokali gastronomicznych. Jest to materiał odporny na działanie rdzy, możliwych zadrapań oraz silnych detergentów. Wykonane z niej garnki gastronomiczne można w łatwy sposób oczyścić, a w ich składzie nie znajdziemy dodatków będących szkodliwymi dla naszego zdrowia.

Modele garnków nierdzewnych są wyposażone w dno składające się z większej ilości warstw. Takie rozwiązanie pozwala na szybkie uzyskanie i równe rozłożenie wysokiej temperatury oraz na dłuższe utrzymanie ciepła.

Modele aluminiowe i żeliwne

Na rynku dość popularne są również komplety naczyń do gastronomii wykonanych z aluminium i żeliwa. Należy dobierać je zgodnie z przeznaczeniem – garnki gastronomiczne aluminiowe można wykorzystać do użycia na kuchence, podczas gdy żeliwne modele sprawdzą się przy pieczeniu i smażeniu w piekarniku.

Komplety wykonane z aluminium cechują się niską wagą, odpornością na korozję oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jednak ze względu na nietrwałą budowę, należy wykorzystywać je w sposób ostrożny, stosując drewniane akcesoria kuchenne, a także uważając, aby na ich powierzchni nie doszło do deformacji. Żeliwne garnki to dobry sposób na potrawy, które podawane są bezpośrednio w naczyniu – mowa tutaj na przykład o kociołkach. Jako tworzywo, żeliwo jest odporne na bardzo wysokie temperatury, a także na zadrapania. Nie należy natomiast przygotowywać w nich kwaśnych potraw. Garnkom gastronomicznym wykonanym z żeliwa zapewnić odpowiednią pielęgnację, dzięki której nie dopuścimy do powstania rdzy.

Artykuł przygotowany w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.