Chrzan to roślina korzeniowa z rodziny kapustowatych. Powszechnie uważany za zwykłą przyprawę. Niestety mało osób wie, że jest to roślina lecznicza, która jest wykorzystywana w medycynie niekonwencjonalnej. Samemu można przygotować z niej nie tylko pyszny dodatek do dań, ale także lekarstwo na wiele schorzeń.
Chrzan tarty, właściwości
Do właściwości chrzanu tartego można zaliczyć na przykład pomoc przy zapaleniach i bólach gardła. Roślina działa bowiem bakteriobójczo. Codzienna dawka chrzanu dostarcza do organizmu wiele witamin, są to między innymi witamina A, E oraz C. Oprócz tego chrzan zawiera przydatne dla organizmu mikroelementy.
Dla urody można odkryć jego jeszcze jedną, dość zaskakującą właściwość. Otóż, chrzan tarty jest w stanie wybielić piegi oraz zapobiec ponownemu ich powstawaniu.
Jak przygotować
Chrzan tarty jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzebujemy bowiem nic innego niż korzeń, odrobinę wrzątku, sól, cukier i śmietanę, według uznania, ponieważ przepisów jest wiele.
Sam korzeń należy zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie zalać wrzątkiem. Trzeba pamiętać, że po tym zabiegu jego ilość zwiększy się dwukrotnie. Następnie trzeba dodać soli, cukru lub śmietany według indywidualnych zapotrzebowań. Śmietanę dodaje się w momencie kiedy smak chrzanu jest zbyt ostry i pikantny.
Jaki powinien być chrzan i do czego go dodać
Korzeń chrzanu powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła,jednak z powodu tego, że na terenie Polski występuje jedynie raczej jego dzika odmiana to na próżno go szukać w ogrodzie w większej ilości. Zazwyczaj prowadzone są duże plantacje tej rośliny. Powinno się wybierać korzenie jędrne, o ładnym kolorze. Jeśli są zbyt zwiędłe to można je po prostu włożyć do wody. Nabiorą odpowiedniej sprężystości.
Chrzan tarty można dodawać do potraw z jaj, w szczególności gotowanych na twardo lub miękko. Do sałatki jarzynowej nada się doskonale, nie którzy preferują dodanie chrzanu do białego żurku . Świetnie sprawdzi się do wędliny lub na kanapkę.
Chrzan tarty znaleźć można w Sklepie Vitapol