Nie będzie chyba przesadą stwierdzenie, że tarta z truskawkami to jeden z najpyszniejszych letnich wypieków. A co gdyby przyrządzić ją bez użycia piekarnika? Sprawdź sposób na pyszne ciasto bez pieczenia!
Przygotowanie spodu
Spód do tarty z truskawkami może powstać z trzech prostych składników. Wystarczą słone krakersy, kostka do pieczenia i ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao. Ciastka należy przełożyć do kielicha blendera i zmiksować, by powstały okruchy. Z kolei kostka do pieczenia i czekolada powinny zostać rozpuszczone w kąpieli wodnej (możesz ją wykonać w mikrofalówce). Gotowe składniki dokładnie wymieszaj, a następnie wypełnij powstałą masą specjalną foremkę. Po przełożeniu do lodówki zyska spójną konsystencję.
Przygotowanie kremu
Krem do tarty z truskawkami jest równie prosty w przygotowaniu, co sam spód. Do rondla wlej śmietankę (najlepiej sprawdzi się kremówka, o 30% zawartości tłuszczu). Dobrze ją podgrzej, pamiętając jednocześnie o tym, aby jej nie zagotować. Po ściągnięciu jej z ognia, dodaj pokruszone czekolady – połówkę białej i orzechowej oraz tabliczkę gorzkiej. Dodaj również kostkę do pieczenia i całość energicznie wymieszaj trzepaczką do jajek. Taką masę przelej do formy. W jej wierzch powciskaj przekrojone na pół truskawki. Całość wstaw ponownie do lodówki, dzięki czemu odpowiednio stężeje.
Dodatki do tarty z truskawkami
Tarta świetnie będzie smakować dzień po przygotowaniu. Dzięki długiemu schłodzeniu w lodówce, różne smaki połączą się w jeden. Smak tarty z truskawkami możesz jednak urozmaicić na wiele sposobów. Podaj ją np. z różyczkami z bitej śmietany, posypanej skórką cytrynową, która nieco wyważy słodycz deseru. Dobrym sposobem na zaserwowanie tarty będzie również podanie jej z gałką lodów waniliowych lub kwaskowatym sorbetem, np. malinowym. Nie zapominaj też o napojach – mrożona kawa lub zielona ice tea będą doskonałe!
Sprawdź dokładny przepis na tartę z truskawkami bez pieczenia i przygotuj szybko wyśmienity deser – wyborny np. do popołudniowej kawy lub na poobiednią słodką przekąskę.