HomeZdrowie i UrodaWartościowe grzyby

Wartościowe grzyby

Spożywanie warzyw i owoców od dawna związane jest ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, również tych spowodowanych z niekorzystnym stylem życia.
Podobne działanie mają również grzyby, dlatego przygotowanie kurek w śmietanie lub podgrzybków marynowanych w occie może świetnie uzupełniać posiłki.

Przeciwdziałanie nowotworom

Wykazano, że grzyby mają znaczny wpływ na zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych i przeciwdziała ich mutacjom, poprzez czynny udział w regulacji cyklu zdrowych komórek. Wysoka jest również zawartość selenu, minerału odgrywającego istotną rolę w enzymów wątroby i pomagającego w detoksykacji związków rakotwórczych.

Grzyby zawierają równie wysoką ilość przeciwutleniaczy, co marchew, pomidory, papryka zielona i czerwona, dynia czy fasolka szparagowa. Co ważne, po odpowiednim zaprawieniu, wiele grzybów jest lepiej przyswajalnych. Dlatego borowiki lub podgrzybki marynowane w occie są bardzo dobrym dodatkiem do wielu potraw.

Korzystny wpływ na cukrzycę

Badania wykazały, że cukrzycy typu pierwszego, których dieta bogata jest w zawarty w grzybach błonnik mają znacznie niższy poziom glukozy we krwi, natomiast cukrzycy typ drugiego wykazują poprawę poziomu cukru we krwi, a także wzrost lipidów i insuliny.

Jedna porcja grillowanych pieczarek, podgrzybki marynowane w occie czy smażone grzyby shiitake są w stanie zapewnić około 3 gramów błonnika. Dodatkowo, dzienne spożycie takiej samej ilości występującego w wielu rodzajach grzybów betaglukanu, może obniżyć poziom cholesterolu we krwi o 5%

Walka z otyłością

Grzyby bogate są także w błonnik, który odgrywa ważną rolę w kontroli masy ciała, poprzez działanie wypełniające w układzie pokarmowym. W ścianach komórkowych grzybów występują dwa rodzaje błonnika: betaglukany i chityny.

Ponieważ zwiększają one uczucie sytości i zmniejszają apetyt, warto do uzupełnienia potraw podać doprawione maślaki w sosie pomidorowym lub podgrzybki marynowane w occie. Dzięki temu danie będzie nie tylko smaczne, ale i zapewni zapas energii. Zamiast podgrzybków marynowanych w occie, można zalać je śmietaną.

podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol

POST TAGS:
FOLLOW US ON:
Dlaczego warto podda
Jakie narty rossigno
Stolik pomocniczy do kanapy loft https://amtm.pl/przelam-bariery-zimy-z-ogrzewaczem-gazowym/ ssies.pl