Chrzan tarty to doskonały dodatek do wielu dań, przystawek, a także zapraw. Ze względu na swoje walory smakowe dodawany jest do różnych potraw, wędlin, majonezów, zup. Niektórzy kupują ten specjał jako gotowy produkt, inni wolą własnoręcznie go przygotować. Chrzan można zakupić w postaci tartej czy sproszkowanej. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest wykorzystywany również w medycynie i kosmetologii, dzięki swoim właściwościom.
Uprawa chrzanu
Chrzan rośnie dziko na polach i łąkach. Można go oczywiście uprawiać w ogródku. Nasiona sieje się na początku wiosny. Warto zapewnić mu ziemię zasobną w próchnicę i właściwą ilość wilgoci. Odpowiednie warunki będą sprzyjać rozwojowi tej rośliny, która szybko się rozrasta. Chrzan jest rośliną wieloletnią, należącą do rodziny kapustowatych.
Przygotowanie i przechowywanie chrzanu tartego.
Przygotowując chrzan tarty, bardzo ważne jest by był świeży. Obrane korzenie ściera się na tarce o małych oczka i skrapia się cytryną. Do smaku dodaje się odrobinę cukru i soli. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, należy dodać kilka łyżeczek wody, by chrzan nie był zbyt suchy. Można dodać do niego trochę śmietany lub majonezu, by smak złagodniał. Cały korzeń można przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Chrzan ma właściwości konserwujące. Sok z jego korzenia, dodany do mleka zapobiegnie jego kwaśnieniu, a mięso, ryby owinięte w jego liście, dłużej zachowują świeżość.
Zupy i sosy chrzanowe
Zupy z dodatkiem chrzanu tartego są bardzo pożywne, rozgrzewające i aromatyczne. Zazwyczaj przygotowuje się je na wywarze mięsnym z dodatkiem np. boczku i szynki, oczywiście główną rolę odgrywa chrzan, którego dodaje się według uznania. Bardzo dobre są również zupy o konsystencji kremu, których głównymi składnikami są warzywa. Wszystko to po ugotowaniu się miksuje i dodaje odpowiednią ilość chrzanu tartego.
Doskonałym składnikiem sosów, dipów jest właśnie chrzan tarty. Nadaje on wyraźny smak przygotowywanym potrawom. Przede wszystkim jest składnikiem sosu chrzanowego. Starty korzeń łączy się z cukrem i octem, do pożądanej konsystencji, można dodać do niego również śmietanę, czosnek, wino.
Inne kulinaria z dodatkiem chrzanu tartego
Chrzan tarty dodaje się do wędlin, jajek, serów czy dań rybnych. Podawany na gorąco staje się łagodniejszy w smaku. Kolejnym smacznym specjałem jest masło chrzanowe, które dodaje się np. do potraw rybnych. Starty korzeń chrzanu podkreśli również smak past, sera białego, musów. Również kiszenie ogórków nie obejdzie się bez tego ważnego składnika. Przygotowując wiele sałatek, nie można pominąć chrzanu tartego. Przykładem jest sałatka kukurydziano-jajeczna, ananasowa, z kurczakiem, selerowa.
Właściwości lecznicze chrzanu
Chrzan oprócz walorów smakowych ma wiele innych zalet. Jest bogaty w witaminę C. Ma również właściwości lecznicze, stosuje się go na chore zatoki, bóle reumatyczne, bóle głowy i kręgosłupa. Ma również działanie antynowotworowe. Pobudza również wytwarzanie soków trawiennych. W medycynie ludowej chrzan był wykorzystywany do leczenia przeziębienia i górnych dróg oddechowych.
Pielęgnacja urody
Chrzan wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, zastosowanie znajduje również podczas domowej pielęgnacji urody. Ma on bowiem właściwości odkażające i wybielające. Z chrzanu tartego można przygotować maseczkę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy mleka. Oprócz maseczek wygładzających można zrobić tonik oczyszczający i regenerujący. Chrzan tarty zalewa się białym winem gronowym, taki płyn następnie miesza się, potem odcedza. Stosuje się go na twarz dwa, trzy razy dziennie. Posiadacze przebarwień i piegów mogą walczyć z nimi za pomocą płynu z chrzanu i octu winnego, który ma właściwości rozjaśniające.