Sale weselne
Po wybraniu sali weselnej przychodzi moment na podpisanie umowy. Aby zagwarantować sobie konkretną datę konieczne jest tak zwane „zaklepanie terminu”, a umowa nam to gwarantuje. Na co jednak zwrócić uwagę ustalając szczegóły z właścicielem sali? Podpowiadamy jak powinna być sporządzona umowa na organizację przyjęcia weselnego.
Cena za wynajem sali a ukryte koszty
Pamiętajmy, że organizacja wesela to duży wydatek. Warto, zatem przed podjęciem decyzji wypytać dokładnie o szczegóły. Oprócz kwoty za tak zwany „talerzyk”, która może wahać się pomiędzy 140 zł a 300 zł od osoby, w koszt wynajęcia sali wliczane są często dodatkowe opłaty, takie jak opłata za tort weselny czy dekoracje. Ponadto, jeśli planujemy zaskoczyć gości tematycznym bufetem, typu wiejski stół lub bufet owoców morza, cena dodatkowo wzrasta. Dobrym pomysłem jest poproszenie właściciela domu weselnego o przesłanie na maila pełnej oferty z wykazem cen. Warto przeczytać ją uważnie. Może się okazać, że restauracja, która wpadła wam w oko zamiast 190 zł od osoby, po dodaniu ceny za kwiaty na sali i białe pokrowce na krzesła (sale liczą sobie nawet 8 zł od krzesła!) ostatecznie pobiera 240 zł.
Alkohol na weselu, a opłata „korkowa”
Niektóre sale weselne oferują parze młodej możliwość samodzielnego zorganizowania alkoholu na wesele. Płacimy wówczas mniej, niż byśmy zapłacili za butelkę w restauracji, ale uwaga! Jednym z ukrytych kosztów, jest tak zwane „korkowe”. To opłata pobierana za serwis alkoholu, to znaczy: przechowanie, schłodzenie oraz serwowanie przez kelnerów podczas przyjęcia. Warto wypytać się właściciela sali, w jaki sposób naliczana jest ta opłata. Niektórzy restauratorzy narzucają jedną stałą kwotę niezależnie od ilości wniesionego alkoholu, inni pobierają opłaty od każdej otwartej butelki. Warto ustalić te szczegóły już na początku, aby nie zostać zaskoczonym podczas podpisywania umowy.
„Podchwytliwe” menu weselne
Posiłki i napoje to jeden z głównych elementów przyjęcia weselnego. Jedzenie zawsze powinno być ciepłe, smaczne i w dużych ilościach. Jeśli nie jesteście pewni, jakie porcje serwuje restauracja, poproście właściciela o możliwość degustacji niektórych dań, a przynajmniej ocenienia ich w momencie przygotowania na inną uroczystość. Czasem sale weselne opisują posiłki w sposób bardzo atrakcyjny, używając wyszukanego słownictwa, które niejednokrotnie ni jak się ma do tego, co znajdujemy na talerzu. Chcąc uniknąć rozczarowań warto przemyśleć odwiedzenie restauracji, lub poczytać opinie umieszczone w Internecie.