HomeDom i WnętrzeNaczynia na płytę indukcyjną – jakie wybrać?

Naczynia na płytę indukcyjną – jakie wybrać?

W nowoczesnych kuchniach klasyczne kuchenki coraz częściej zastępowane są przez płyty indukcyjne. I nic w tym dziwnego – płyty działające w oparciu o nowoczesną technologię łatwo utrzymać w nienagannej czystości, są energooszczędne, a podczas gotowania trudno o poparzenia. Kupno nowej płyty wiąże się w tym przypadku z koniecznością wymiany garnków na modele ze specjalnym dnem, na które reaguje pole grzewcze. Dzisiaj zastanowimy się, jakie garnki i patelnie warto mieć w swojej kolekcji!

Modele ze stali

Stalowe naczynia są niezwykle uniwersalnym wyposażeniem, które znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Jednak pamiętaj, że stal stali nierówna! Aby mieć pewność, że garnki i patelnie będą w nienagannym stanie służyć przez długie lata, wybierz modele oznaczone symbolem 18/10. Znak wytłoczony na ściankach naczynia oznacza, że w stopie stali znajduje się 18% chromu oraz 10% niklu. Wysokie nasycenie tymi pierwiastkami sprawia, że naczynia są odporne na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Co ważne, stalowe garnki i patelnie mogą być zapiekane w piekarniku. Zagrożeniem nie są dla nich również ostre detergenty oraz wysokie ciśnienie i temperatura panująca w zmywarkach.

Nowoczesne patelnie i garnki z aluminium

Miłośników lekkiej, niskokalorycznej diety z pewnością zainteresują naczynia wykonane z aluminium wzbogaconego o powłokę ceramiczną. W dobrych sklepach (na przykład na stronie gerlach.pl) znajdziesz wysokiej klasy naczynia, które pozwolą Ci przygotować zdrowe, aromatyczne potrawy, używając jedynie kilka kropel tłuszczu. Nie musisz martwić się o przypalenia – dzięki nowoczesnym powłokom, gotowanie (a następnie zmywanie) jest przyjemne i całkowicie bezproblemowe.

 

Tanie meble przez in
Pierwsze dni jesieni