Decydując się na skompletowanie garnków gastronomicznych niezbędnych do prowadzenia lokalu, musimy mieć na uwadze kilka względów, które pozwolą nam dokonać odpowiedniego wyboru. Zestaw naczyń powinien posiadać odpowiednie cechy, aby praca w kuchni była sprawna. Dobrej jakości garnki posłużą nam na lata, dzięki czemu nie będziemy musieli ich wymieniać na nowsze modele.
Uniwersalne cechy garnków do gastronomii
Bez względu na tworzywo z jakiego garnki są wykonane, powinny one posiadać określone cechy, które warunkują ich wygodne użycie w kuchni. To, co wyróżnia tego typu naczynia, to przede wszystkim duże wymiary, które pozwalają na przygotowanie wielu porcji danej potrawy naraz. Garnki powinna cechować również odporność na działanie rdzy i wysokich temperatur.
Spora masywność zmniejsza możliwość strącenia garnka z kuchenki – dlatego powinny one mieć odpowiednią wagę. Czynnikiem decydującym o wyborze danego kompletu naczyń powinno być również to, z jakiej kuchenki korzystamy. Jeżeli jest to model indukcyjny, to korzystanie z niektórych garnków wykonanych z ceramiki jest wysoce niepolecane.
Do wyboru posiadamy komplety garnków gastronomicznych wykonanych z takich tworzyw jak stal nierdzewna, szkło, glina, ceramika oraz żeliwo. Każde z tych rozwiązań w dużej mierze warunkuje pracę w kuchni, dlatego przed zakupem danego zestawu warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych tworzyw.
Garnki wykonane ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna zdobywa sobie uznanie w coraz większej ilości lokali gastronomicznych. Jest to materiał odporny na działanie rdzy, możliwych zadrapań oraz silnych detergentów. Wykonane z niej garnki gastronomiczne można w łatwy sposób oczyścić, a w ich składzie nie znajdziemy dodatków będących szkodliwymi dla naszego zdrowia.
Modele garnków nierdzewnych są wyposażone w dno składające się z większej ilości warstw. Takie rozwiązanie pozwala na szybkie uzyskanie i równe rozłożenie wysokiej temperatury oraz na dłuższe utrzymanie ciepła.
Modele aluminiowe i żeliwne
Na rynku dość popularne są również komplety naczyń do gastronomii wykonanych z aluminium i żeliwa. Należy dobierać je zgodnie z przeznaczeniem – garnki gastronomiczne aluminiowe można wykorzystać do użycia na kuchence, podczas gdy żeliwne modele sprawdzą się przy pieczeniu i smażeniu w piekarniku.
Komplety wykonane z aluminium cechują się niską wagą, odpornością na korozję oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jednak ze względu na nietrwałą budowę, należy wykorzystywać je w sposób ostrożny, stosując drewniane akcesoria kuchenne, a także uważając, aby na ich powierzchni nie doszło do deformacji. Żeliwne garnki to dobry sposób na potrawy, które podawane są bezpośrednio w naczyniu – mowa tutaj na przykład o kociołkach. Jako tworzywo, żeliwo jest odporne na bardzo wysokie temperatury, a także na zadrapania. Nie należy natomiast przygotowywać w nich kwaśnych potraw. Garnkom gastronomicznym wykonanym z żeliwa zapewnić odpowiednią pielęgnację, dzięki której nie dopuścimy do powstania rdzy.
Artykuł przygotowany w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store