Czy zapobiegają retinopatii cukrzycowej?

Coraz częstsze zachorowania na cukrzycę typu 2 w połączeniu z coraz dłuższą żywotnością, wpływają na wzrost niepełnosprawności u osób starszych. Największym problemem tej grupy jest retinopatia cukrzycowa (DR), która jest globalnie wiodącą przyczyną utraty wzroku.

Czy kwasy omega-3 zapobiegają retinopatii cukrzycowej?

Poznaj najnowsze wyniki badań naukowych.

  • Czym jest retinopatia cukrzycowa?
  • Czy kwasy omega-3 chronią przed retinopatią cukrzycową?
  • Jakie są źródła kwasów omega-3 oraz czy należy je suplementować?

3 WAŻNE PYTANIA, KTÓRE ZAMIENIAMY W KONKRETNE ODPOWIEDZI

NEWSY Z KWASÓW WZIĘTE

Włącz ZDROWĄ ciekawość

  1. Czy wiesz, że…
  • Siatkówka oka zbudowana jest m.in. z kwasów omega-3?

Właśnie dlatego ich niedobór w diecie ma wpływ na pogorszenie wzroku.

  1. Czy wiesz, że…
  • Retinopatia cukrzycowa jest jednym z powikłań groźnej choroby cywilizacyjnej – cukrzycy?

Aby zniwelować jej skutki ważna jest walka z jej przyczyną – cukrzycą.

  1. Czy wiesz, że…
  • Wczesne zmiany cukrzycowe nie dają objawów pogorszenia wzroku?

Dlatego tak ważne jest badanie dna oka przez odpowiedniego specjalistę.

 

Retinopatia cukrzycowa

Retinopatia cukrzycowa wiąże się z uszkodzeniem naczyń krwionośnych siatkówki oka, a jej zmiany rozwijają się proporcjonalnie do długości trwania choroby oraz jej typu.

Wśród chorych na cukrzycę typu 1, po 20 latach choroby, retinopatię cukrzycową stwierdza się niemalże w 100% przypadków. Wśród osób cierpiących na cukrzycę typu 2 jest to 60%.

Kwasy omega – 3, a retinopatia cukrzycowa

Czy kwasy omega-3 mogą przeciwdziałać występowaniu retinopatii o podłożu cukrzycowym? Hiszpański zespół badawczy przeprowadził liczne badania dotyczące wpływu diety śródziemnomorskiej w porównaniu z dietą kontrolną dla prewencji chorób naczyniowo-sercowych.

Badanie przeprowadzono na ponad 2 600 osobach w wieku od 55 do 80 lat, u których rozpoznano cukrzycę typu 2. Podczas 6 lat obserwacji oraz spożyciu kwasów omega-3 na poziomie przynajmniej 500 mg/dobę, zaobserwowano wystąpienie retinopatii cukrzycowej u 69 badanych. Wśród osób, które przyjmowały zalecaną dawkę kwasów omega-3 zaobserwowano o 48% mniejszą zachorowalność na DR w stosunku do grupy, która zażywała mniej niż 500 mg kwasów omega-3 na dobę.

 

Źródła kwasów omega-3

Badania naukowe dowodzą, że odpowiednio zbilansowana dieta, zawierająca co najmniej dwa rybne posiłki w ciągu tygodnia (najlepiej z tłustych ryb), ma ogromny wpływ na zahamowanie rozwoju chorób towarzyszących cukrzycy, w tym retinopatii cukrzycowej.

W tych produktach znajdziesz najwięcej kwasów omega-3:

  • tłuste ryby z zimnych mórz: łosoś, śledź i makrela z akwenu atlantyckiego, sardela oraz sardynki;
  • owoce morza: kraby, krewetki, małże błękitne, ostrygi, muszle;
  • algi;
  • oleje roślinne: rzepakowy, lniany, sojowy;
  • orzechy, migdały, pestki dyni.

Jeśli wraz z dietą nie możesz zapewnić odpowiedniej podaży kwasów omega-3, koniecznie rozważ ich odpowiednią suplementację.

Źródło: https://www.natural.pl/omega-3-a-zdrowie-2/